Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, oktober 17, 2006

HERREGUUUUD - så mycket som har hänt!
Har varit bortrest utomlands några dagar, och under tiden har ju allting hänt här hemma. Har bara följt nyhetsbruset lite på avstånd.

Så avgick hon till slut, kulturminister Cecilia Stegö Chilò. Sörjd av ingen inom kulturvärlden och knappast någon annan heller. Blotta utnämningen av henne var en provokation. Fredrik Reinfeldt må ha varit omedveten om hennes licensskubb. Men hennes inställning till kulturvärlden och till public service var knappast obekanta för honom sedan hennes tid på Timbro. Var utnämningen en aggressiv, politisk markering av Reinfeldt? Eller tydde den bara på ett allmänt ointresse för kulturfrågor och någon skulle ju ändå ta hand om sån't där också? Hans motiv är ännu höljda i dunkel.

Slarv hit och slarv dit är en sak. Det orkar jag inte ens bry mig om. Men Stegö Chilò och Tobias Billström gjorde medvetna, ideologiska val vad gäller licensskolk. Det är jämförbart med plankarna på tunnelbanan och deras ideologiska nätverk, fast med omvända förtecken. Skit i allt och låt andra betala. Samma råa mentalitet.

Mycket har hänt på några dagar. Intressant tilldelning av nobelpriset i litteratur till turkiske Orhan Pamuk. Och Eva Hamilton som ny VD för Sveriges Television. Det blir nog bra. Fast det blåser kallt runt omkring.