Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, september 01, 2012







NU BÖRJAR VI OM - TILLBAKA TILL RENÄSSANSEN

Nu tar jag hela historien från början. Tillbaka till gryningen. Vi börjar med denna underbara dubbel-CD, "Dances of the Renaissance", i denna utgåva på Deutsche Grammophone år 2000, och inte alldeles lätthittad. En sammanslagning av de båda original-LP:na "Tanzmusik der Renaissance" med Ulsamer Collegium (Archiv Produktion 1972)  och "Tanzmusik der Praetorius-Zeit" med Collegium Tersichore (Archiv Produktion 1960). Plus kanske ytterligare inspelningar med dessa båda ensembler.

Vi börjar med den förra. Den äldsta musiken. Det är så oerhört lekfull, livsbejakande och ännu ganska enkel dansmusik som tyska Josef Ulsamer och Ulsamer Collegium spelar. Ännu är det långt till barockens intrakata snårskogar och fugor. Här är enkla durmelodier spelade på gigor, gambor, blockflöjter, lutor och sprudlande glatt slagverk.

Tonsättarnamn som Molinaro, Dalza, Holborne och Haussmann är rätt obekanta för mig. John Dowland aningen mer bekant. Men Ulsamer Collegium greppar EPOKEN. Kanske sent 1500-tal, en bit in på 1600-tal. Några av de de absolut äldsta styckena, spelade t.ex. på entonig skalmeja och liten trumma, känns väl mariga. Men de kompenseras av fascinationen med blick in i musikens forntid. Som helhet en varierad och alldeles, alldeles underbar skiva renässansmusik.

Betyg: *****