Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, februari 07, 2012


CHUNGA'S REVENGE

Den här hade jag länge missat. Mest för att jag aldrig gillat Zappa-perioden med Flo & Eddie, "Live at Fillmore East, June 71" och allt det där.

Frank Zappas skiva "Chunga's Revenge" (Reprise/Bizarre 1970) är en övergång och en nystart. Mot rockigare, tyngre sound. Ajöss till gamla Mothers of Invention-kapitlet med frijazz och Stravinskij-klarinetter. Fast riktigt konsekvent är det inte. "Chunga" är ett splittrat album som på skickligt Zappa-vis redigerats ihop till något spretigt men hållbart.

Pentatonskt avancerat gitarrmangel i öppnande "Transylvania Boogie" och titellåten (med fine Ian Underwood på el-altsax). Titellåten som vi senare hört i en underbar version (på dragspel!) med Gotan Project.

Vidare några rätt poänglösa raka rock- och blueslåtar (inte är t.ex. "Road Ladies" någon stor låt), ett fruktansvärt rörigt jamparti kallat "Nancy & Mary music" osv.

Men här finns också briljanta enskildheter. Korta "Twenty small cigars", ett underbart poem med gitarr, cembalo, kontrabas och trumvispar (lär vara överblivet från "Hot Rats"-inspelningarna). Och de två avslutande sångerna "Rudy wants to buy Yez a drink" och "Sharleena". Bedårande doowop och surfpop. Och där är det just de två sångarna Flo & Eddie (dvs Mark Volman och Howard Kaylan från The Turtles) som lyfter. Så jag får väl ge mig.