Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, januari 29, 2012


MILES DAVIS & GIL EVANS

Klassikers klassiker. Det började nog redan runt 1949-50. Unga trumpetlöftet Miles Davis samarbetade med arrangören Gil Evans och var inne på att hitta något nytt. Ett nytt sätt att arrangera blåsare. Som stämmor i en kör. Inte som den då vanliga storbandsjazzen med alla sina klichéer. Miles och Gils första inspelningar är de som senare blivit kända som "The Birth of the Cool".

Men sedan dröjte det några år. Miles var en jazzstjärna och från 1956 blev han ännu mer stjärna, när han fick ett präktigt kontrakt med Columbia (=CBS) och kunde sälja skivor i rekordupplagor.



1957 möttes Miles och Gil Evans stora orkester igen på skivan "Miles Ahead". Och 1958 följde deras tolkning av hela George Gershwins svarta opera "Porgy and Bess" (bilden ovan). Succé! Och en given klassiker, även om den subtila musiken idag kan kännas bitvis sölig i tempot.

1960 så nästa succé, "Sketches of Spain" (bild). Vilket stilfullt omslag! Med stämning av kastanjetter och brännhet, spansk inlandsjord framförs här bl.a. en färgrik improvisation över troget original, adagio-satsen ur Joquim Rodrigos "Concierto de Aranjuez" (ursprungligen för gitarr och orkester). Komponerad 1939 när spanska inbördeskriget var slut.

Det påstås (hörsägen, jag kan inte belägga det) att den annars så lugne Gil Evans senare fick ett vredesutbrott och brände noterna till sina arrangemang. Trots det har en del musiker senare försökt rekonstruera musiken - utifrån gehör.

Miles och Gil Evans fortsatte samarbeta på orkesterskivorna "Someday my Prince will come" (1961) och "Quiet Nights" (1962). Men de är inte lika kända. Alla nämnda album alltså på skivmärket CBS.