Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, september 22, 2007


Att sitta på ett hotellrum i Riga, Lettland och titta ut över en stor park med heroiska statyer en kväll med ösregn, åska och blixtar, och samtidigt lyssna på cool musik, det var en vilsam känsla bara det. Riga var för övrigt en mycket intressant och trivsam stad.

Vad lyssnade jag på den där kvällen under åskvädret? Kanske var det nyinköpta samlings-CD:n "The very best of Miles Davis" (Sony 1996) med Miles Davis. Tyvärr är den utgången, så jag fick beställa den från Amazon.

Denna samling är alldeles utmärkt, och ska inte förväxlas med flera andra utgåvor med samma titel. För här är verkligen ett bra urval från två av Miles sex decennier (!) långa karriär. Fokus på hans klassiska cool jazz 50-tal och lite av hans snyggt popjazziga 80-tal. Helt OK för mig att hoppa över hans stressade 60-tal och grötigt utfreakade 70-tal.

Öppning med snygga "Time after time" (1985). Följd av klassiska "Summertime", "Bye, bye blackbird" och "Round midnight". Bäst är att man har modet att ta med hela 16 minuter långa "Concierto de Aranjuez" av spanske Joquim Rodrigo. I smakfullt arrangemang av Gil Evans och ursprungligen från LP:n "Sketches of Spain" (CBS 1960). En utsträckt meditation av ren skönhet i spansk kolorit.