Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, september 04, 2007


Redan mörk september. Och regnet det regnar var eviga dag. Bara för en månad sedan var det så här ljust. Stranden på sandön Römö på västra Jylland, vid mäktiga Vesterhavet (som Nordsjön heter på danska). Och inte särskilt långt från vackra småstaden Ribe ("storkarnas stad").

Städernas namn därnere på södra Jylland, på vägen någonstans mellan Lilla Bältbron och tyska gränsen, bildar en poetisk kedja av nostalgi: Fredericia, Kolding, Haderslev, Aabenraa (Åbenrå), Gråsten. Ungefär som sjörapporten på radions P1 kan bilda en vacker poesi med sitt entoniga uppläsande av ortsnamn på fyrarna någonstans där ute till havs.

2 Comments:

At 9:03 em, Anonymous Anonym said...

Hej Lorre! Vad i all världen har fått dig att lämna vackra Skåne för Stockholm? Obegripligt (här hade jag lagt in en smiley om jag hade varit en annan generation. Du får tänka dig den istället!). Fin bild från Römö. Vi funderar på att åka till Skagen några dagar men det är så dyrt, kanske du har några goda alternativa förslag?

 
At 3:27 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Hej Eva! Tja, lockande jobb o nyfikenhet på Sthlm. Här är ju trots allt väldigt vackert. Men jag saknar Skånes öppna stränder. Ystad & Sandhammaren, ojoj, sådant finns inte här. Skulle inte kunna leva utan att då o då åka ner till Skåne. Speciellt Helsingborg/Kullabygden o Ystad/Österlen. Det sitter väl i o går aldrig ut. Som gammal blir det nog ett trähus vid havet i Nyhamnsläge.

Skagen är kanonfint. Hela Jylland är en pärla. Och Sönder-Jylland är jag särskilt svag för. Kör över alla broarna o landa på något gott B&B. Vi bodde här: http://www.mindegaards.dk/uk.html
nära Gråsten. En bit från Römö men alla tiders!
Hälsn, Lorre

 

Skicka en kommentar

<< Home