Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, september 11, 2006


Först trodde man att det var en olycka. Teven stod på på jobbet. Snabbt spred sig ryktet att ett flygplan hade kraschat in i World Trade Center. Kanske ett litet Cessnaplan? Rusade ut i storrummet och såg den bolmande, svarta röken från det ena tornet.

Otäckt. Men det skulle väl klara sig. Det talades om att på 1940-talet hade ett sportflygplan kraschat in i Empire State Building. Den smällen hade det tornet överlevt. Och World Trade Center hade ju faktiskt klarat sig helskinnat från en terrorbomb i undervåningen år 1993.

Sedan hände allt snabbt. Första tornet. Andra tornet. Det djävulskt preciösa regisserandet av detta skådespel av förstörelse och död. Redan på förmiddagen kollapsade de båda tornen på Manhattan. När tisdagen den 11 september 2001 blivit eftermiddag såg Manhattan ut som ett slagfält. Krigsröken begravde hela New York.

Idag har vi sett de där "plan 2 kraschar in"-bilderna så till leda i nyhetsflödet att det är svårt känna den skräck (och ofrivilligt - fascination inför det omöjliga som ändå hände). Var detta bara början på en krigsattack mot New York? Av vem? Och vad skulle hände sedan?

Sedan vändes allt. 2000-talet började på riktigt. Den pågående eran av "kriget mot terrorismen". Vi mot dem IGEN i världen. Ett nytt "kalla kriget" hade börjat.