Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, augusti 27, 2006


Ja, Olle Ljungström är verkligen bra. Har lyssnat mycket på hans skivor sedan ångbåten. Speciellt på "Tack" (1995), "Det stora kalaset" (1998) och "En apa som liknar dej" (2000).

Liksom många stora poeter och sångskrivare har han en förmåga att beskriva vardagens tristess och ångest med en avväpnande underfundighet och ett MYCKET säreget bildspråk. Och detta till de mest bedårande popmelodier som han sjunger med sin ljusa, lite spruckna röst. Ingen stor röst, men varmt personlig.

Riktigt bred och folklig har han aldrig blivit, trots sina många intagande melodier. Den trogna publiken tycks han ha i Stockholms innerstad. En bohem för mediefolk på Söder? Inte vet jag. Ändå går det en linje av säregna, känsliga rockpoetspojkar. Från Jacob Hellman till Di Leva till Olle Ljungström till Håkan Hellström.

Jacob Hellmans storhet förstod jag aldrig. Di Leva var helt strålande vid tiden för "Rymdblomma" (1989), men fick senare svårt att förnya sig. Olle Ljungström blev en exklusiv bohem medan Håkan Hellström står för det riktigt breda, folkkära.

Olle har hittills gjort sex album, alla kan rekommenderas. De har en jämn, hög kvalitet som genomsyras av hans begåvning och starka personlighet. Å andra sidan är de ganska snarlika. Någon direkt utveckling är svår att tala om. Men - med en Olle-skiva i lurarna är det bara att njuta.

2 Comments:

At 4:15 em, Anonymous Anonym said...

Ofta när jag nämner för någon att jag lyssnar på Olle Ljungström är det sällan som någon vet vem det är. Lite konstig då han faktiskt har varit aktiv från tidiga 80-talen med bandet Reeperbahn och sedan som soloartist. Reeperbahn är ju mer rockig och skränint är han sånger som solo. Min absoluta favoritlåt är "Att vi älskar" från albumet "Världens räddaste man"

Ha det.

 
At 10:02 em, Anonymous Anonym said...

Olle Ljungström kommer aldrig/blev aldrig folkkär just för att han inte strävat efter det. Jag skulle heller aldrig jämföra honom med någon av de tre samtida rockpoeterna ovan. Ljungström är ju j-vligt bra och j-vligt intressant till skillnad från Håkan Hellström t ex.

Jag håller med Anna ovan, väldigt få vet vem Ljungström är, iaf utanför Sthlm. Olle var som störst när Oasis, Popsicle samt en massa europeisk techno och amerikansk rnb dominerade på tv o kommersiell radio.

Samtidigt är det väldigt kul på ett sätt att inte så många vet vem han är då man slipper "Håkan Hellström-hyper" etc etc.


Olle är och kommer alltid vara KUNG!

Bra blogg förresten!

 

Skicka en kommentar

<< Home