Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, augusti 18, 2006


Så har äntligen denna, en av Monicas allra bästa album, till slut kommit ut på CD. Det tog tid. Det är "Monica / Monica" från 1971. Med tio starka låtar och lysande arrangemang av Monica Dominique (som är den andra Monica i titlen). "Trubbel" av Olle Adolphson, "I valet och kvalet" efter Gustaf Fröding. Fina covers av Neil Diamond, George Harrison och Frank Zappa (!!! jo, faktiskt!). Det är nog Monicas poppigaste LP, och hon sjunger sagolikt.

På CD har den nu alltså kommit ut med titeln "Diamanter", kombinerad med hennes lite småtråkiga album "Hej man!" (1975). Men gott nog ändå. Just dessa två var de enda skivor Monica gjorde på Odeon. Det är väl därför de hamnat lite utanför i skivutgivningen.


För Monica Zetterlunds diskografi är en rörig historia. Fördelad på en mängd olika skivbolag, och med huvuddelen på Philips som aldrig lyckades ge henne någon speciellt bra marknadsföring. Bland hennes främsta album bör nämnas "Ah Monica" (även kallad "Sakta vi går genom stan") från 1962, "Sweet Georgie Fame" från 1967 och ovan nämnda. Rent allmänt anses "Waltz for Debbie" med Monica och Bill Evans från 1964 vara hennes bästa, men den är inte min favorit.

1995 gav RCA-BMG ut den matiga CD-boxen "Ett lingonris som satts i cocktailglas". Snyggt förpackad, men tyvärr osorterad och substanslös till innehållet och därför en besvikelse. Rekommenderas hellre senare samlingsalbum som "Monicas bästa" (2001). På 1990-talet fick Monica en värdig respekt, men hennes sena album är ärligt talat rätt svajiga. Av dem är det bara "Topaz" (1993) som håller.