Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, oktober 30, 2012

ETT BAKVERK ATT PLOCKA UR

Det är lätt att skratta åt en sådan här utgåva. "101 Classics : The Best Loved Classical Melodies" (Naxos 8CD-saml.box 2008). Titeln borgar inte för många trovärdighetspoäng. Inte heller volymernas underrubriker som "The Great Waltzes", "The Romantic Piano", "Adagio - music for relaxing" osv.

Och visst är urvalet på de 101 spåren populärt och fegt hållet. Från romantik till senromantik. Ingen modernism, inget avvikande. Men med detta förbehåll är denna samling faktiskt inte helt tokig. Här finns russin att plocka ur bakverket. Och det för en billigt pris.

Själv hoppar jag över massor här, men plockar gärna ut en del barockstycken av Händel, Vivaldi och Telemann. Äntligen hittar jag nu Schuberts Militärmarsch i C-dur (tomteparaden i Kalle Anka på julafton, ni vet). Blir som barn på nytt i Johann Strauss d.y. "An der schönen blauen Donau". Hör hits av R Strauss, Orff och Rodrigo. Smetanas "Moldau" i en inte helt oäven tolkning.

Och av de 8 CD:na är en "Opera highlights", med Verdi, Puccini, Bizet och annat urval snarlikt "Opera Classics"-EMI-skivan nyss nämnd i spalten. Men som alltid på Naxos genomgående med mindre kände artister. Det innebär alls inte dåligt.

Betyg: ***