Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, oktober 29, 2009


JACOB HOLDT PÅ LOUISIANA

Var en välbehövlig sväng nerom forna hemstaden Helsingborg. Träffade vänparet Fuchs och åkte en sväng över till fina konstmuseet Louisiana. En av mina oaser. Ett av mina vattenhål i Helsingborgstrakten. Liksom Kullens fyr och Mölle. Hur många gånger har jag inte varit på Louisiana? Minns fortfarande bl.a. kicken av en omtumlade Dali-utställning 1973-74. Och är inte alla enskilda utställningar attraktiva så kan man alltid njuta av parken, utsikten över Sundet och det fasta utbudet. Mycket Warhol, Pollock, Moore och annan skön modernism.

Just nu pågår en fotoutställning av fantastiske, danske fotografen Jacob Holdt. "Tro, håb og kaerlighed" (affisch ovan) är en fortsättning på den svit "Amerikanska bilder" han slitit med sedan tidigt 1970-tal. Bilder från ett trasigt USA. Slum, ghetton, white trash, Ku-Klux-Klan, vapenfixering. Det är ingen vacker bild av Amerika han visar fram. Men väldigt, väldigt sann och väldigt, väldigt berörande. Fotografiernas exponering i stort format ger också en extra stark närhet. Jacob Holdt har uppenbarligen tagit många risker i de sociala miljöer han rört sig i för sina motiv. Bör ses!

3 Comments:

At 8:45 fm, Anonymous Anonym said...

Jag och polaren (sedan 1947!) Rolf har bokat träff i december för ett besök på Lousiana.Tack för förhandsinfo Bengt!

Leif

 
At 8:44 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Roligt! Jag minns "ryssen" Rolf. Värdefullt med långa vänskaper. Jo, Louisiana-utställningen är verkligen sevärd. Gripande.

 
At 2:49 fm, Anonymous Anonym said...

mycket intiresno, tack

 

Skicka en kommentar

<< Home