Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, oktober 03, 2009


SKÖNA SONYA !

Hon är ju UNDERSKATTAD som jazzsångerska. Sonya Hedenbratt. Glad och rund och lite fräck göteboschka som roade i "Jubel i busken" och andra revyer tillsammans med Sten-Åke Cederhöök. Gott så. Men - just som jazzsångesrka är hon klart underskattad.

Inte så väldigt tillgänglig på skiva, men finns bra samlad på "Godbitar med Sonya, 1951-1997" (Invision Group, saml-CD 1999). Hör med vilken ljuvlig värme hon sjunger vackra "Stranger in paradise". Liksom "All of me", som blev hennes slagnummer som jazzsångerska. Helt traditionellt, inga konstigheter.

Här finns också hennes sånger på svenska, varav några Hasseåtage-opus. Och bland dem - framför allt - den helt fantastiska sången "Rågsved". Ursprungligen från "Underbara Pompe", en helt bortglömd Hasseåtage-revyn från 1963. Melodin är "Come tiptoe through the tulips with me" och Alfredson-Danielssons svenska text hyllar det vardagliga livet i en nybyggd förort med äkta innerlighet. Och Sonya gör något riktigt stort och unik av enkelheten. "Rågsved" från 1964 är hennes allra bästa inspelning. Men alltför sällan hört.

Både som jazzsångerska och som Hasseåtage-aktris kom Sonya alltid att stå i skuggan av Monica Zetterlund. Men de två var bästa vänner privat och stödde alltid varandra. Monica berättar många roliga anekdoter om det i sin memoarbok "Hågkomster ur ett dåligt minne" (1992). Men jag säger det igen. Som jazzsångerska har Sonya Hedenbratt (1931-2001) alltid varit klart underskattad!