Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, december 27, 2008


GARDELL KASTAR VATTEN

Vi missade Jonas Gardell live i hans enmansshow "Tillfällig gäst i ditt liv" i våras och såg den istället på DVD. Den var en besvikelse. Jag brukar gilla Gardell i hans tjattrande bögiga provokationer, hans groteska minspel och hans rappa, roliga och exakta iakttagelser. Allt brukar mynna ut i ett starkt humanistiskt budskap och ett svidande allvar. Man blir lika matt av hans energi som gripen av sin självutlämnande sårbarhet.

Men i denna show (som han verkligen gör helt solo) blir det bara fel. Att utsätta publiken för risk, eller hot om risk, är ett grepp som i vissa fall kan förtäta intensiteten. "Ni där på förnedringens första bänkrad, he-he-he..." När han hotar med vatten, låter första raden skydda sig med regnkappor och därefter bär in hinkar med vatten är det faktiskt inte roligt. "Humor genom hot". Detta förnedringens tilltag kunde möjligen ha uppvägts av DET STORA ALLVARET och kloka ord. En tendens till det blir det med berättelsen om hans demenssjuka mamma. Men även denna passage slirar iväg. Essensen av "Tillfällig gäst i ditt liv" blir tyvärr något rätt poänglöst.

Synd, för i SVT:s "Stjärnorna på slottet" är Jonas Gardell verkligen den som livar upp, ställer frågor och ger energi. Det var han som fick Janne "Loffe" Carlsson att berätta om sina legendariska äventyr med Hansson & Karlsson och Jimi Hendrix. Ska bli roligt att se Gardells egen dag där på slottet.