Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, december 28, 2007


AUGUST
Jo, det var ett bra grepp att fokusera på 1870-talet, i Peter Birros tv-drama. Var tveksam till Jonas Karlsson i rollen som ung August Strindberg. För mild? För snäll? Här var Ågust inte bara en diabolisk faen, utan här betonades den depressiva, känsliga sidan. En sårad idealist med drivkraft och helt utan självdistans. Mycket riktigt som en ung Arvid Falk. Det var nog klokt. Samtidigt blev Jonas Karlssons Strindberg väldigt, väldigt livlös och stel.


Men samtidigt hade tv-serien något att berätta. Här fanns figurerna från Röda Rummet i fria fantasier: Olle Montanus, målaren Sellén, cyniske doktor Borg. Många bra biroller, liksom sköna Siri von Essen (Linda Zilliacus). Har man som jag läst och älskat "Röda Rummet" var det intressant att se "August" (SVT) som en bakgrund och en variation.

Utan att förringa sympatiske Jonas Karlsson är det lätt att tänka på tv-klassikern "Röda Rummet" från 1970 av Bengt Lagerkvist. Där var fantastiska skådespelare - i alla birollerna (Allan Edwall, Jan-Olof Strandberg, Ernst Günther m.fl.), medan huvudrollen som Arvid Falk tilldelades den uttryckslöse, begränsade skådespelaren Per Ragnar som gjorde en blek roll. Ett fullkomligt obegripligt val.