Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, april 23, 2007


Äntligen - jag säger äntligen! Trodde aldrig att det skulle ske. Jag har hittat "We're only in it for the money" med Frank Zappa /The Mothers of Invention på en CD-utgåva med rätt ORIGINALSOUND, precis som på ursprungliga LP:n från 1968 (Verve). Jag är sååå lycklig, för jag trodde att den fruktansvärda "förbättrade" CD:n med tillagda bas och trummor var den enda som fanns att tillgå.

Wikipedia upplyste mig om svaret. Första CD-utgåvan av albumet kom 1986 och det var den som var förstörd, förvanskad, "förbättrad". Av upphovsmannen själv. Det var i CD-skivans barndom, och den gjorde många fans besvikna, bestörta. Samma öde drabbade "Ruben & The Jets", "Hot rats" och till viss del "Uncle Meat". Men värst förvanskad var "We're only..."

Vad jag inte vetat var att denna CD med original gavs ut av RykoDisc 1995. Det är den med detta gula originalomslag (bilden) ni ska leta efter. Här kan man åter höra i full blom - den underbara mixen av vansinniga, psykedeliska ljudcollage, vassa flower power-satirer och - faktiskt - de mest bedårande, insmickrande popmelodier Zappa någonsin skrivit. Det är storartat och det är gamla Mothers mest klassiska album.

4 Comments:

At 2:08 em, Blogger Peter said...

Hallå! Vill bara påpeka att Zappa "förbättrade" WOIIFTM därför att mastertejperna var i uruselt skick. De hade inte förvarats på korrekt sätt av Warner Bros. När sedan FZ i början av 90-talet skaffade Sonic Solutions till sin studio var det möjligt att restaurera originalet.

Kul blogg, i övrigt!

/Peter

 
At 3:50 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Hej Peter!
Intressant, visste inte att det berodde på dålig arkivering. Antagligen hade olika masterband olika kondition. "Absolutely Free" kom ju t.ex. ut intakt på CD.

Bra blogg du också! / Lorre

 
At 12:23 em, Blogger Peter said...

Tydligen var det Ruben och Money som var i sämst skick. Hot Rats är ju inte "förbättrad", men däremot är det extramaterial på den, t.ex. Gumbo Variations.

Sen spelar det nog in att Zappa fick ett lite märkligt ljudideal på 80-talet. Produktionerna från den tiden låter inte kul, t.ex. Them or us och Man from utopia. Väldigt torrt och tråkigt. Däremot låter de live-grejer som kommit den senaste tiden, FZ:OZ, Trance-Fusion, Imaginary Diseases och den sprillans nya Buffalo, mycket bra.

 
At 5:54 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Hot rats är väl inte "förbättrad", bara något ommixad, vilket gjorde mig besviken när jag först fick höra den på CD. Men den nya mixningen är inte helt utan förtjänster, bl a tillägget i början av Gumbo.

Bra tips med de nya skivsläppen. Annars lätt att gå vilse i Zps kolossala skivutgivning. Tappade själv tråden på 80-talet.

 

Skicka en kommentar

<< Home