Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, mars 13, 2006


"Giliap" av Roy Andersson - en av svenska filmhistoriens mest mytomspunna kultfilmer på SVT imorgon, alltså tisdag den 14 mars! Svartsynt, Kafka-artad, och MYCKET poetisk saga om främlingsskap och kontaktlöshet. Inte många ord sägs i filmen och de som sägs är knappt hörbara. Men det finns en skönhet i svärtan och tystheten.

Thommy Berggren som kypare är en man på flykt - ovisst från vad eller till vad. Mona Seilitz är olycklig servitris. De vill bort från hotellet, bort någonstans. Gamle Lars-Levi Laestadius som bitter, elak källarmästare på det gammalmodiga hotellet. "Kom ihåg, det här är ett ställe med KLASS!" är hans eviga omkväde. Gangsterkungen Greven iscensätter en obegriplig kupp som misslyckas och blir komiskt meningslös. Till slut flyr Thommy Berggren och Mona Seilitz båda språklösa, ensamma gestalter till HAVET (filmat vid havsbaden i Ängelholm).

Rejält sågad blev filmen då - 1975. Inte en väntad uppföljare till hans succéfilm "En kärlekshistoria" (1970). Men kultförklarad blev den snart, inte bara bland filmklubbar i studentstäder. Missa inte Giliap! Och inte Björn Isfälts sköna blåsmusik i eftertexterna.

1 Comments:

At 10:42 fm, Blogger CV said...

Tack för tipset. OM jag inte hinner se Giliap ska jag se till att spela in den.
Har faktiskt missat den tidigare.
RS
kulturbloggen.com

 

Skicka en kommentar

<< Home