Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, oktober 24, 2010


MONICA OCH ANDRA - TIDIGT 60-TAL

Nu har det rullat på. Snabbt. Med kronologin. Över tröskeln med bluesgubbar som Howlin´Wolf och John Lee Hooker. I skarp kontrast till Stan Getz, Astrud Gilberto och de andra bossanova-lirarnas cocktailparty i svala salonger.

Och så inte minst, den fina svenska skatten av visa/folk/jazz. Tänk Jan Johansson, Monica Zetterlund, Olle Adolphson, Lars Gullin, Cornelis och Fred Åkerström i någon slags riktigt smakfull brygd. Räkna kanske även in Povel ("The birth of the gammeldans") och Hasseåtages sångnummer.

Men vi tar Monica Zetterlund. Hennes första LP på svenska, "Ahh Monica!" (Philips 1962). Nu mer känd under titeln "Sakta vi går genom stan". Vilken perfekt, självklar mix av schlager, visa, jazz, humor, sensualism och sväng. Sånger/texter av Beppe Wolgers, Owe Thörnquist m.fl. "Katten Felix", "När min vän", "Stick iväg Jack!", "Mr Kelly". Hitlåtar rakt igenom. I underbara arrangemang av Georg Riedel.

Monicas samlade skivkatalog är en konstig, osammanhållen och ojämn röra. Men en handfull av albumen är helt igenom lyckade. Och detta är definitivt ett av dem.

2 Comments:

At 7:01 fm, Anonymous Anonym said...

Jag har nyligen köpt "Boken om Monica Zetterlund"
"Enkel vacker öm" författad av Klas Gustafson.
Vi kan väl bläddra lite i den när du kommer till oss
för en fika!

Svågern

 
At 10:36 fm, Blogger Klimakteriehäxan said...

Monica är en enda stor skatt. Jag har boxen med nio cd ... och boken som svågern nämner. Missa inte hennes egna memoarer, "Hågkomster ur ett dåligt minne"! Finns också som hörbok, inläst av henne själv. Tyvärr har hon inte fått nån regi men det funkar ändå.

 

Skicka en kommentar

<< Home