Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, augusti 29, 2008


RUBEN & THE JETS
I dagar av kramptillstånd och fruset bottenläge får min älskade MP3 en alldeles extra viktig funktion. Musikmixen blir en övergång, en transferrering på vandringen mellan arbetsplatsen och hemmet. Inte ta med sig jobbet med hem. Lämna av neuroser av allt man inte hunnit med på ett överlastat skrivbord - i hopp om att inte gå in i den där berömda väggen.

Då kan man bli glad av en knäpp, slumpmusikmix där Mozart, Miles, Monica och Morrison (Van) kan följas av Mothers. Och kanske då något från den fåniga "Cruising with Ruben & The Jets" (Verve/Bizarre LP 1968). Det är nog det i särklass "snällaste" Zappa-album som finns. Men också indränkt i besk ironi och den bizarra humor som gamla Mothers odlade och som kunde vara rätt påfrestande.
Men på omslaget frågar en seriefigur i en pratbubbla: "Är det här The Mothers of Invention som spelar under annat namn, i ett sista försök att få sin skitmusik spelad i radio?" Sånt är roligt!

Ruben & The Jets-albumet är annars sångaren Ray Collins stora stund. Han sjunger doowop-låtarna med innerligt, ljust vibrato, som vore det på en kalifornisk strandbar. Alla låtarna på Ruben & The Jets är kärleksfulla pastischer på 50-tal, dowoop och surfpop (där Mothers spelar rollen som den fiktiva gruppen). Det är mycket 6/8-takt och "doo-wop-a-doo"-stämmor och sentimentala olycklig-kärlek-texter. Frank Zappa själv är ovanligt nedtonad och sjunger bara de gläfsande basstämmorna. Han sjunger dem ovanligt FULT. Som en distanseringseffekt à la Brecht. Man ska ju påminnas om att det bara är på låtsas.


På omslagets baksida ses den fiktive "Ruben Sano". I själva verket ett prydligt foto av en mycket ung Frank Zappa. Ja "Ruben & The Jets" är bara en lätt bagatell i Zappas stora katalog. Men en kul bagatell som piggar upp på vägen till tungfotade arbetsdagar.

6 Comments:

At 9:22 em, Blogger Klimakteriehäxan said...

Hej där - måste natrligtvis kolla din blogg! Hur hittade du min???

 
At 10:43 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Var det inte någonstans jag läste ditt namn nyligen, i samband med bloggen Klimakteriehäxan? Hade sett bloggnamnet men inte vetat att det var du. Roligt att träffas här i cyberrymden också?
/ Lorre

 
At 7:55 em, Anonymous Anonym said...

Hey there..Glömmer aldrig när jag med min dåvarande flickvän suttit med hennes kompisar från universitetet,som alla läste spanska.Vi hade lyssnat på spansk pop i flera timmar när tålamodet tog slut.Eftersom det var hemma hos oss så slängde jag på Ruben and The jets som moteld.Alla såg ut som fågelholkar !!

 
At 10:18 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Hej Johan!
Ja, tycker också det är kul att sätta på Ruben... på diskret volym i bakgrunden på någon bjudning. Folk får så konstiga miner...
/ Lorre

 
At 10:29 fm, Anonymous Anonym said...

Hejpådej!

Ruben & The Jets var en kul skiva.
Intressant att läsa din musikblogg. Jag, dvs Håkan Wikell, Umeåbo sedan 1985, fick idag ett ryck att kolla upp vad gamla Skånebekanta gör nuförtiden. Du har en jättefin blogg.
Själv är jag samma musikgalning som alltid. CD-narkoman och musiker. Jag har en hemsida på www.wikell.se och en myspacesida på www.myspace.com/hkanwikell.
Trivs bra i Umeå, arbetar på Umeå Universitetsbibliotek.
Skriv gärna till haakan_wikell@yahoo.se

Två personer jag är nyfiken på, alltså vad de gör nuförtiden. Vet du?

Jonas Lindström, Tord Huberts son
Erik Jensen, minns du honom, ljushårig hippie på Olympiaskolan, från Bjuv ursprungligen. Jobbade på hefoma ett tag.

Hör av dig! Från och med nu ska jag följa din intressanta blogg. Berätta lite vad du gör annars nuförtiden. Har en själv på "haakananser.blogg.se" men har inte hunnit komma igång. Den är alldeles ny.

Varma hälsningar, Håkan

 
At 8:31 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Tack Håkan!

Roligt att höra ifrån dig! Skriver och berättar mera, men det tar vi på mailen.

Kära hälsningar, Lorre

 

Skicka en kommentar

<< Home