Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, augusti 12, 2008


ULF ERIKSSON, KONSTNÄR

Besökte fine konstnären Ulf Eriksson i hans ateljé i Mörarp, utanför Helsingborg. Gammal bekant sedan 30-40 år som jag nu återsåg. Minns hur jag som yngling besökte Ulf när han gick lös i ett kaos av oljefärg och jazzmusik.
Den goda doften av terpentin och Miles Davis eller John Coltrane på högsta volym. Sånt gjorde intryck på en sökande 14-åring.
Hans konst var vildare då. Mera abstrakt. Tjocka färgsjok som exploderade i rött och gult, som antydde naturkrafter men aldrig avslöjade konkreta ting.

Sedan dess har stilen förändrats. Den varma "brinnande" koloriten finns kvar, men vissa motiv började dyka upp kring 80- och 90-talen. Hjärtan, cyklar, hus, lindansare. Cyklarna är liv, lust, hälsa. Ulf Erikssons nutida tavlor är i bästa mening GLAD KONST.
(Konstverk i bild med tillstånd av konstnären).

Vi besökte också fina konstnären Camilla Tvingmark i Helsingborg. Hon målar i en helt annan stil. Sträng geometri i disciplinerat uttryck med virtuos prickteknik. Men med andrum av meditation, skönhet och vila. Ofta med naturmotiv från Maldiverna och andra resor.

Ulf Eriksson och Camilla Tvingmark - två Helsingborgskonstnärer med vitt skilda stilar. Men båda prisar på sitt sätt skönhet, färg och ljus.