Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juli 15, 2008


DANSKA MINNEN

Danska gruppen The Savage Rose gjorde 1972 den här skivan "Dödens Triumf" (Polydor), med musik till en balett av Flemming Flindt efter ett drama av Ionesco. Baletten gick för fulla hus på Det Konglige i Köpenhamn och väckte uppmärksamhet för sina inslag av nakendans, sitt politiska budskap och för denna musik av Thomas Koppel (gruppens pianist).

Egentligen var Savage Rose ett hippieband från 1968. Ett danskt flower-powerband besläktat med Jefferson Airplane och andra San Francisco-grupper. Böljande kaftaner, smycken, krulliga hår och en mjuk, böljande rockmusik som sträckte ut. Gruppens frontfigur var sångerskan Annisette som sjöng med egendomlig, pressad röst och intensitet.

Men balettmusiken på "Dödens triumf" är mest instrumental. Bröderna Koppel väver klangmattor på hammondorgel och piano. Det är vackert målande och lågmält intensivt, hör inledande "Byen vågner". Musiken har repetitiva drag. I sista spåret kommer Annisette in och sjunger "Dear little mother". Jag lyssnade på "Dödens triumf"-albumet medan ett sommarregn strilade på balkongen utanför. Det var en sällsamt vacker upplevelse.