Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, januari 07, 2008


Det här var HÄFTIGT! Gick på konstutställning på Liljevalchs och såg sista dagen av Otto G Carlsund. 1920-tals modernism. Avantgarde. Geometriska målningar, maskinmotiv, experiment. Producenten Anders Wahlgren har låtit rekonstruera Carlsunds väldiga muralmålning från Stockholms-utställningen 1930 och ställt upp konstnärens favoritbil, en blå Bugatti från 1927 i salongen.



.
.
.
BÄST AV ALLT - mycket märkliga avantgarde-filmen "Ballet Mécanique" från 1924, skapad av konstnären Fernand Léger och kompositören George Antheil. En komposition för film (stumfilm), två pianon, självspelande piano, stort slagverk och flygplanspropeller. En sådan vild dadaism som var vanligt på 1920-talet och inte dök upp igen förrän på 1960-talet (fast i annan skepnad).

Från en sal på Liljevalchs tjuter en kompakt klangmatta av polissirener, pianon, gongongs och xylofoner. Det är suggererande, bedövande, monotont. Svart/vita filmbilder flimrar av rektanglar, kvadrater, bisarra ansikten och karuseller. Musikinspelningen är samtida med Anders Loguin och Kroumata m.fl. "Ballet Mécanique" är en sällsam och rent berusande upplevelse. Det är 20-tal och vidöppet för allt nytt.