Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, november 15, 2005


Polarpriset 2006 till Led Zeppelin och Valerij Gergiev! Alltid lika överraskande, ologiska, inkonsekventa, knäppa - och därför rätt kul val av pristagare. Under prisets korta historia har frågorna hopats. Var Elton John (en av de första pristagarna) mer värd det än Bob Dylan (som långt om länge fick det)? Hur fördelas det seriösa priset mellan kompositörer och utövare? Till synes helt hoppigt. Varför fick Keith Jarrett vara ensam pristagare 2003? Fick Miriam Makeba och Gilberto Gil pris pga dåligt samvete för USA/England-dominansen inom populärmusiken?


Men Zeppelin och Gergiev? Jodå, för en gångs skull fanns faktiskt någon slags samstämmighet mellan pristagarna. Båda står för en demonisk, explosiv urkraft i musiken. Valerij Gergiev måste vara en av världens bästa dirigenter. Jag hörde honom tolka Stravinskijs "Våroffer" med Radiosymfonikerna i våras, och det var bland det mest omtumlande jag varit med om. Led Zeppelin tycker jag bäst om i den nästan symforock-liknande LP:n "Houses of the holy" (1973), och i våldsamt expansiva ballader som "Baby, I'm gonna leave you" och "Stairway to heaven".

Vem får Polarpriset nästa gång? Gissar på Brian Wilson, Aretha Franklin, Mick Jagger eller Chick Corea för populär. Arvo Pärt, Philip Glass, Terry Riley eller Philippe Entremont för klassiska. Men jag får säkert fel igen...

2 Comments:

At 10:20 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 11:27 fm, Anonymous Anonym said...

Om vi pratar rock så borde även Black Sabbath få priset; men de kommer aldrig att ge priset till ett band vars frontman har struttat runt i dokusåpa på Mtv. Och sedan har Iommi dragit bandets goda rykte i smutsen under 80- och 90-talen.

Chick Corea och Arvo Pärt tror jag på. OM Mccartney, Wonder och Springsteen fått det - så varför inte dessa två 'populära herrar'?

Dåligt med kvinnor på listan.

Annars tycket jag även att Eminem borde få priset - fast det ä r nog lite tidigt ännu...

 

Skicka en kommentar

<< Home