Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, oktober 27, 2005


"Sju kvällar om 70-talet". Bra föreläsningsserie på Statens Ljud- & Bildarkiv (SLBA) på Karlavägen 98, Stockholm. Igår - radiolegenden Kjell Alinge. Kul att höra honom fundera över det 70-tal där han uppenbarligen kände sig rätt klämd. Den tiden krävde ställningstagande och polemik. Fastän jag själv upplevde progg-eran som färgstark, kreativ och vildvuxen så kunde den på andra sätt slå så helt fel.

Sökaren Kjell Alinge ville förutsättningslöst utforska musik, ljud, filosofier, nya möjligheter i radioeterns rymd. Föregångare för nya former och upptåg ("Hemma hos...") Han hamnade inte alltid på "rätt sida" och sågs därför ofta med misstro av en del renläriga puritaner. Det 70-tal som krävde tydliga tillhörigheter passade inte hans öppna sinne.

Två outplånliga minnen av Kjell Alinges sammetsröst i etern. Serien "Pop i sommarnatt" som sändes i P3 lördagnätter 1968 - ca 1970. Han presenterade ny, spännande rockmusik med Jefferson Airplane, Traffic, International Harvester, och signaturen "Stop" med Mike Bloomfield & Al Kooper.

Och "Eldorado" den natten John Lennon hade mördats, i december 1980. Flärden i Eldorado bröts upp för en spontan, förtvivlad hyllning den natt när vi alla var helt förlamade av vad som hänt. Kjell Alinge och Lennart Wretlind gjorde en John Lennon-hyllning som var så stark, så stark.

6 Comments:

At 5:56 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 8:12 fm, Anonymous Anonym said...

Kjell Alinge kommer alltid vara kung över etern.
Kul att Eldorado återuppstått med en webbradioshow, men det är inte samma kännsla.
Saknar vide...åååå i riktiga etern.

 
At 9:41 fm, Anonymous Anonym said...

Heja! Roligt! Jo Alinge är verkligen coool. Sammetsrösten i natten.. /Lorre

 
At 1:37 fm, Anonymous Anonym said...

hej -jag hoppas verkligen att dagens känsla inte är samma som gårdagens.

kjell alinge

hittade hit - dammsuger cybehörsrymden

yipeeee

 
At 5:03 em, Anonymous Anonym said...

Hallå! Visst, Alinge är en gammal hjälte, synd att jag missade hans föreläsning! Apropå progg-eran så var jag väldigt engagerad i den, men måste erkänna att jag ryser en aning när jag tänker tillbaka på den... Men, käre lorrelorre, keep blogging, så möts vi i cyberrymden och kanske även på andra ställen...

 
At 7:46 fm, Blogger gts said...

I "Radiobiografen Eldorado" var det inte svårt att se bilderna framför sig. Jag kommer särskilt ihåg en där kärnkraften smugit sig in på hans jobb, i kaffe automaten mm. "Och vaktis, vår käre gamle vaktis, sa att han måste ta bort avfallet".
En annan beskrev snöslask på 2o-dag knut, hur tant Agda Larsson nästan blir träffad av en barrlös julgran som dimper ner på trottoaren, och någon som svär en ed för att han missar bussen. Jag har bilderna kvar på näthinnan ännu.

 

Skicka en kommentar

<< Home