Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, juli 30, 2005

I Lars Molins underbara TV-film "Badjävlar" från 1971, som sändes i efterlängtad repris i SVT nyligen, finns en liten och intressant detalj. När stadens borgare, affärsmyglare och societetslejon roar svinaktigt i den avslutande festen som går över styr - då spelas bossanova. Innan snobberifesten spårar ut i fylla och hångel, då är stämningen fortfarande uppsluppen, salongsberusat yster. Och kommunens högerpolitiker vinglar runt i en mondän men ostadig tryckardans.

Det är Stan Getzs "Desafinado" som spelas. Den luftiga bossan från LP:n "Jazz Samba" med Stan Getz & Charlie Byrd från 1962. En skön klassiker, en cool easy listening som idag står sig hur bra som helst. Scenen i "Badjävlar" - kanske ett asberusat helgerån mot Stan Getz fina musik ?

Ändå är just den här scenen i "Badjävlar" så rätt. Allt stämmer så väl. På 60-talet var brazil och bossanova en jättestor genre (Astrud Gilberto, Sergio Mendez). Då - en sensuell cocktailmusik till grillfester, ett alternativ för "de vuxna" (typ 25-30 år) som var fem år för gamla för Jimi Hendrix, men då en tydlig generationsgräns. Idag - samma bossanova som en tidlös "easy listening"-musik som levt allt för länge i skuggan av svulstig mainstream-rock. Länge leve Astrud Gilberto !

2 Comments:

At 9:55 em, Anonymous Anonym said...

jag håller med dig om Bossanovan. Vem var det som sjöng "play it in a Bossanova",the name of love. jag själv gillar ju Olof Palmes flin i filem bäst. Han lyssnade på Bengt Sändh. Han var min favorit politiker. Han och Sträng. Tuffa killar som stod för vad dom tyckte

 
At 8:38 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Det blev ett fasligt liv om just de där scenerna. Palme kände sig orättvist behandlad pga inklippen. Idag kan vi nog vara glada över att klippen inte togs bort. Bengt Sändhs vassa visor är en av de bästa tidsmarkörerna i filmen.

Kan inte bossanova-låten tyvärr. Ha det gott! Lorre

 

Skicka en kommentar

<< Home