Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juli 12, 2005

Är Tältprojektet bortglömt?

När Totta Näslund dog nyligen skrev alla tidningar i sina runor om den ärrade sångaren i Tottas Bluesband, hur han skapade svensk rockhistoria med Nationalteatern (och möjligen kom någon ihåg Nynningen). Men (nästan) ingen nämnde Tältprojektet.

För min del var Tältprojektet "Vi äro tusenden - ur den svenska arbetarklassens historia" mitt livs teaterupplevelse. Glömmer aldrig hur Tältet slog upp pålarna där vid Berga kaserner i Helsingborg de där dagarna i augusti 1977. Totta Näslund hade huvudrollen som den blinde tiggaren, berättaren som förblev oföråldrad genom historien. Hur han, i gestalt av en gammal, vis man och blixtstilla, sjöng den blytunga rocksången "Aldrig mera kriiiig!" Vilken tyngd, vilken pondus!

Dilemmat med Tältprojektet var att det bara existerade ett enda år, 1977. För alla som inte hade lyckat att uppleva det saknas ordentlig dokumentation. Skivan finns förstås (Nacksving 1977) och den är bra. Filmen "Tältet - vem tillhör världen?" är tråkig och ger ingen rättvis av festen, färgen, de galna upptågen i Tältet. Och så finns Johan Fornäs avhandling, men den är ju på forskarnivå.

Tänk om Tältprojektet - "Vi äro tusenden" hade gjorts idag. Allting hade dokumenterats och getts ut på snygg DVD. Men de politiska och kulturella förutsättningarna för "Vi äro tusenden" är pinsamt avlägsna idag.

År 2005 handlar Tältprojektet om Lena Philipson, Magnus Uggla och Robert Gustafsson. "Ironi" var ordet.

3 Comments:

At 5:20 em, Anonymous Anonym said...

Vi väva och väva och framåt vi sträva sjöng man och fällde upp en fiktiv stor vävstol, cirkusartisterna, allvaret i Vi vill ha mat, vi vill ha potatis och så Totta med rysningen Aldrig mera krig. När får vi se något sådant mer? Det är synd om människan! Som inte fick uppleva detta live. Såg du Vysotskij med Fria Pro också? Du gav mig en sådan nostalgitrip. Kul.

 
At 2:09 em, Anonymous Anonym said...

jajamensan, jag såg också detta i Helsingborg som radikal tonåring och tyckte att det var det bästa jag sett. (Möjligen bortsett från Ted Gärdestad då - man var väl flexibel...) Maffigt var ordet!

 
At 9:00 em, Anonymous Anonym said...

"Så etsar sig ögonblick fast
och bränner en bild
av förrunnen tid

Så bildas en gnistrande väv..."

Jag visst etsade ögonblicken sig fast när jag som drygt 20-åring bevistade detta musikaliska, dramatiska och politiska kraftprov i Södertälje. Totta har nog aldrig sjungit med sådan lödighet som han gjorde i titellåten den sommaren....

 

Skicka en kommentar

<< Home