Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, februari 14, 2007


Jovisst, Anne-Lie Rydé är min favoritartist. Och hennes "Stulna kyssar" (HiFidelity 1992) är en av 90-talets bästa svenska skivor. Storslagna arrangemang av Dan Sundquist, och Anne-Lies unika mix av rockkänsla och klassisk schlager.

Det handlar alltså om covers på gamla schlagerlåtar från 60-talet. Urvalet är lysande och MYCKET smakfullt. Så lyfter de fram en bortglömd pärla som "Hård stad" (hårdkokt deckarlåt som då gjordes av Carli Tornehave"). Danska vinnarlåten "Dansevise" (från 1963) är elegant och Towa Carsons "Alla har glömt" får ett stort Phil Spector-arr som ger låten nya dimensioner. Anne-Lie sjunger bättre än någonsin, hör hennes utspel i "Regntunga skyar" och "Regniga natt". Lill Lindfors gamla "En så'n karl" laddar hon med sex. Och minsann om inte Svante Thuresson dyker upp i duett av "Du ser en man", sköna Burt Bacharach-låten som Svante gjorde till sin 1968.

Allting stämmer på "Stulna kyssar". Anne-Lie Rydé är helt hemma här. Det är stil, kvalité, temperament och odödliga låtar på fullt allvar. Också det snyggt lyxiga omslaget stämmer till musiken.