Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, mars 05, 2008


OCH SÅ VAR DET DET HÄR MED OMSLAGET...

Vad var det för mystiska tecken som syntes på omslagsfotot till "Abbey Road"? 28IF står det på nummerplåten till Folkvagnen. Och Paul går barfota. Han håller en cigarett i höger hand, fast han är vänsterhänt.

Jag syftar förstås på den bisarra konspirationsteori som började spridas 1969, att Paul McCartney skulle ha dött i en bilolycka 1966 och att en stand-in poserade på de följande omslagen. Genom dolda budskap på omslag, i texter och baklängesspelade ljudspår skulle de TRE andra i The Beatles försöka säga att Paul var död.

28IF på bilen på Abbey Road = Paul skulle varit 28 år IFALL han levat. Barfota = uråldrig dödssymbol (påstods det). Cigg i höger hand = hans stand-in har begått ett misstag.

Så söndertolkades också omslagen till "Sgt Pepper", "Magical Mystery Tour" och vita dubbel-LP:n. Varför höll någon en hand över Pauls huvud? Vad stod det spegelvänt på bastrumman? Och vad betydde egentligen valrossen i "I am the walrus"? Så där höll det på med de mest sjuka övertolkningar som skådats. Alla dessa "tecken" finns redovisade på sajten "Turn me on Dead man".

Paul själv hävdade bestämt att han levde och mådde bra. Gjorde dessutom förnämliga hitlåtar på alla Beatles skivor. Men den knäppa "Paul is dead"-teorin säger något om tiden och om den mystik som omgärdade The Beatles. TV-producenten Malik Bendjelloul gjorde ett utmärkt inslag om detta i "Kobra", SVT, hösten 2004. Hoppas detta snart blir tillgängligt online.