Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, maj 04, 2006



Missade denna klassiker i New York. The Mothers of Invention "We're only in it for the money" (Verve-Bizarre 1968). Såg en unik japansk utgåva med snyggt pappomslag för ett bra pris. Tvekade i skivaffären vid Rockefeller Center. När jag kom tillbaka senare på dagen var den såld. Så idiotisk man kan vara!

Albumet är ett i raden av Mothers mästerverk från 1960-talet. Kanske den allra bästa. Sällsynt melodiös och med hiskliga ljudcollage à la John Cage driver Frank Zappa och mödrarna med tidens hippierörelse och flower power. Omslaget är den berömda parodin på The Beatles "Sgt Pepper.."


Problemet med "We're only..." på CD är att Zappa på gamla dar satt och mixade om mästerverket till halv oigenkännlighet. Har man haft lyckan att uppleva originalets LP-version känns ommixningen på CD bara irriterande. Och vad jag vet finns inte originalsoundet alls att tillgå på CD.

Men albumets låtar är ändå underbara. "Who needs the peace cops?", "The idiot bastard son", "Let's make the water turn black", "Absolutely free"... Och den 19 maj är det dags för "Zappa plays Zappa"-konserten på Hovet i Stockholm!

2 Comments:

At 12:33 em, Anonymous Anonym said...

Vet du möjligtvis vem The idiot bastard son handlar om, och varför?

 
At 9:26 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Nej, ingen aning. Skulle gärna vilja veta vem. "His father's a nazi in congress today / his mother's a hooker somewhere in LA..."

 

Skicka en kommentar

<< Home